21 юни - Международен ден на йога

На най-дългия ден в северното полукълбо, oт 10 ч. сутринта до късно следобед спортна зала Орловец  ще отвори врати за древното учение по йога


На 21 юни 2015 година, в деня на лятното слънцестоене, повече от 170 държави ще отбележат Международния ден на йога – хилядолетната система на знание и познание, надскочила религията и догматиката. На 11 декември 2014 Общото събрание на ООН прие резолюция, по силата на която 21 юни става Международен ден на йога. Предложението бе изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, който  в обръщението си към световната общественост отбеляза: „Йога въплъщава единението на  тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.” 

На 21 юни, най-дългия в северното полукълбо, oт 10:00 ч. сутринта до късно следобед спортна зала Орловец  ще отвори врати за древното учение по йога.

10:00 - 10:30 официално откриване, Йога в ежедневния живот - Николай Сираков
10:30 - 12:00 - йога практика, водена от: Ива Кирова, Велина Русева, Радосвета Иванова, Николай Сираков
12:30 - 13:00 детска йога 
13:00 - 14:00 - прожекция на тематичен филм
14:15 - 14:30 - Ползите от йога - Ива Кирова
14:30 - 16:00 - йога практика, водена от: Ива Кирова, Велина Русева, Радосвета Иванова, Николай Сираков
16:00 - свободна дискусия

УЧИТЕЛИ И ЛЕКТОРИ: Ива Кирова, Велина Русева, Радосвета Иванова, Николай Сираков


Във фоайето пред залата ще има щандове, предлагащи бижута, накити и тематични книги.

Осигурили сме йога постелки, но ще сме благодарни на тези от вас, които дойдат с личните си. 


Посланикът на Република Индия Н. Пр. Г-н Р. К. Сачдева споделя: “Впечатлен съм от огромния интерес и дълбокото разбиране за йога в България. Аз лично съм скромен практик по йога, но тук срещам хора, които не само практикуват, но проявяват и серьозна интелектуална и научна насоченост за изучаването на ползите от йога.” 

Идеята за празнуване на Международния ден на йога и в други градове на Българи възниква по–късно в процеса на подготовката на събитието, в резултат на непринудения ентусиазъм на практици по йога по места. Така едновременно и координирано с празника в Националния дворец на културата, провеждане на събитието се подготвя и в градовете Габрово, Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и Перник.


Международният ден на йога се организира от посолството на Република Индия със съдействието и подкрепата на редица правителствени и неправителствени организации и институции, и с активното участие на най-важните йога-центрове и организации в България. 
За Габрово събитието се организира от YOGAcenter – Габрово с подкрепата на Община Габрово и Областна администрация Габрово.


За контакти и допълнителна информация:

Николай Сираков
Координатор за Габрово
Международен ден на йога, България, 2015 г.
Тел: + 359 886 627869
nsirakoff@gmail.com